rottweiler puppies te koop


Standaard van de
Rottweiler

 

Algemeen

De Rottweiler is een meer dan middelmatig grote, krachtige hond, die niet plomp of licht en ook niet hoogbenig of slap is. Het korte, gedrongen en krachtige lichaam verenigt grote schranderheid, buitengewone aanhankelijkheid, werklust, gewilligheid en betrouwbaarheid met grote kracht en een taai uithoudingsvermogen. De algemene indruk die hij maakt is die van oerkracht en moed. Uit zijn rustige blik straalt goedmoedigheid en onwankelbare trouw. Zijn wezen toont geen zweem van onrust, gejaagdheid of minderwaardigheid. Achterdocht, arglistigheid of valsheid zijn hem niet eigen.

 

Hoofd

Middelmatig lang. De schedel is breed tussen de oren. Het voorhoofd is van opzij gezien matig gewelfd. De stop is goed aangegeven. Het achterhoofdsbeen is goed ontwikkeld, maar niet zichtbaar. De wangen zijn zwaar gespierd, zonder sterk uit te steken. Het jukbeen is goed getekend. De rechte neusrug is niet erg lang: van de wortel tot de neuspunt niet langer dan de hersenpan van het achterhoofds­been tot de stop. De goed gevormde neusspiegel is meer breed dan rond, met naar verhouding grote openingen, en altijd zwart. De lippen zijn eveneens zwart, slui­ten goed en lopen geleidelijk af naar de niet erg ontwikkelde mondhoek. De huid ligt op het hoofd overal even strak. Als de hond echter zijn aandacht ergens op vestigt, mogen er rimpels in ontstaan.

 

Gebit

Sterk schaargebit. De snijtanden in de bovenkaak scharen vóór die in de onderkaak.

 

Oren

Klein en driehoekig. Staan zo ver mogelijk van elkaar af, zijn hoog aangezet en doen de bovenschedel breder lijken. Hangen goed naar voren en bedekken de ooropening.

 

Ogen

Middelmatig groot. Donkerbruin. Met een trouwhartige, goedmoedige en zelfbe­wuste uitdrukking. De oogleden sluiten goed aan.

 

Lichaam

De hals is krachtig, rond en breed. Hij is sterk gespierd en komt met een enigszins gewelfde halslijn uit de schouder op. De hals is tamelijk droog, zonder zichtbare wam of veel losse keelhuid. De voorhand vertoont een lange, goed geplaatste schouder. De bovenarm ligt goed maar niet te stijf tegen het lichaam. De onder­arm is sterk ontwikkeld en gespierd. De licht verende middenvoet is krachtig en niet te steil. De borst is ruim, breed en diep. Rechte, sterke rug. De nierstreek is kort, krachtig en diep. De flanken mogen niet opgetrokken zijn. Het korte en brede kruis helt niet af. De korte dijen zijn breed en krachtig gespierd. De lange schenkel is van boven zwaar gespierd en van onderen pezig en sterk. De sprong is goed gebogen, maar zonder overdrijving en nog minder steil.

 

Schouderhoogte: reuen 60-68 cm, teven 55-63 cm.

 

Benen

De voorbenen zijn van alle kanten gezien recht en staan niet te dicht bij elkaar.

 

Voeten

Rond, goed gesloten en gewelfd. Zeer harde zolen. Korte, sterke en donkergekleurde nagels. De achtervoeten zijn iets langer dan de voorvoeten, maar goed gesloten, met sterke tenen en zonder hubertusklauwen.

 

Staart

Stompstaart. Wordt zo mogelijk waterpas gedragen. De korte staart begint hoog en verlengt de ruglijn horizontaal. De hond wordt zelden geboren met een stompstaart. Als de staart te lang is, moet hij worden gecoupeerd.

 

Vacht

Zogenaamd Stokhaar: kort, grof en hard. De ondervacht is onvoorwaardelijk voor­geschreven op de hals en de staart, maar mag niet door het dekhaar heen komen. Aan de voor- en achterbenen en aan de staart is het haar langer, maar eerder kort dan lang en het ligt plat.

 

Kleur

Zwart, met scherp omgrensde, zo donker mogelijke aftekeningen op wangen, snuit, borst, benen en boven de ogen. De aftekening is mahonie tot lichtbruin.

 

bron: mijn hond, mijn vriend

 

Rottweiler pups en volwassen